Få styr på nervene rundt studiestart

Få styr på nervene rundt studiestart

Nå er vi i ferd med å nå den tiden ved året, hvor man begynner på skolen igjen. Dette kan godt virke litt skremmende, hvis man starter på et nytt studie, om det er barneskolen, ungdomsskolen, videregående eller på din bachelor på universitetet. Studiestart kan være litt av en omveltning. Ofte fordi det er veldig annerledes å starte på ungdomsskolen til forskjell fra universitetet. Men det betyr ikke at du skal la deg være engstelig eller urolig for hva fremtiden bringer.

En studiestart med blandede følelser

Personlige så startet jeg på videregående med blandede følelser. Jeg hadde ikke kommet inn på min første prioritet. Jeg hadde faktisk ikke i det hele tatt kommet inn på noen av mine prioriteter. Jeg endte derfor på en videregående jeg aldri hadde hørt om før. Så da jeg møtte opp på skolen den første dagen, ene og alene, var jeg ikke helt sikker på om det overhodet var noe jeg ville. Men jeg hadde tatt en beslutning om å gi studiestarten en sjanse. Jeg møtte opp med et åpent sinn og en positiv innstilling til situasjonen min.

Det viste seg å være en veldig god beslutning. Jeg endte med å ha det veldig gøy på videregående og møtte utrolig mange fantastiske mennesker. Så på den måten var det hell i uhell at jeg endte et helt annet sted enn planlagt. Men jeg var selv veldig urolig for utfallet. Derfor vil jeg gjerne dele noen av de erfaringene jeg gjorde meg ved min studiestart.

Det var hardt!

Jeg skal ikke lyve. De første par dagene var veldig harde, selvom det var super spennende på samme tid. Ved studiestart, er man konstant "på" og hele tiden i kontakt med nye mennesker. Det kan godt være utrolig utmattende. Spesielt hvis man er dårlig til å huske navn, slik som meg, eller ikke kjenner noen i forveien. Men husk på at videregående er helt nytt for alle de menneskene du møter, så det er ikke noen grunn til å være nervøs. Dere er alle i samme båt og det hjalp meg utrolig mye å tenke på at, etter at jeg ble introdusert til 25 nye mennesker som min klasse bestod av.

Utover det er det også mange aktiviteter i starten av året. Det er veldig lurt å delta i så mange som mulig (heller, så mange man har overskudd til å delta i). Når man går på videregående er det viktig å ha det godt og passe på seg selv. Det hjelper veldig mye å ha et godt sosialt nettverk, som kan holde humøret oppe, når det er mange avleveringer og eksamener på vei. Så bruk ekstra tid og gjør en ekstra innsats på å lære å kjenne klassekameratene dine! Det er åpenbart å gjøre dette ved studiestart, da det ofte er flere muligheter for dette.

Fra studiestart til hverdag

Det går dessverre ikke lang tid før hverdagen starter og introdagene er over. Generelt går det hele over og blir litt mindre spennende. Det er i denne perioden det er en veldig god ide å komme inn i noen gode rytmer. Så man kan følge med i alt det videregående innebærer, uten å føle seg vilt stresset.

Det er en god ide å ta notater i timene i stedet for å sitte og gjøre alt mulig annet på computeren eller telefonen. Det er helt okay å føle seg distrahert engang innimellom, me ikke la det ta overhånd. Utover det, er det også en god ide å delta aktivt i undervisningen og rekke opp hånden innimellom, spesielt rundt studiestart. På den måten, vet lærerne hvem du er og det kommer til å ha en god innflytelse på dine muntlige karakterer!

Prøv å la være med å utsette innleveringene dine til "siste øyeblikk", slik at du ender opp med å sitte med flere oppgaver enn du kan takle. Prøv å planlegg tiden din, slik at du tid til morsomme, som å være sammen med vennene dine eller spille fotball. Det er en hårfin balanse å finne, men etter en viss tid, er jeg sikker på at du nok skal finne ut av, hva som fungerer best for deg.

Sist men ikke minst: NYT DET! Det kan være veldig hardt å gå på videregående, men det verdt det! Det er en utrolig artig tid, hvor man utvikler seg veldig mye. Så selvom det er mye å gjøre og det til tider virker uoverkommelig, så glem aldri at det er et lys i enden av tunnelen og at det kommer til å lykkes til slutt. Vitnemålet skal du nok klare å få til slutt!

 

Masse lykke til med studiestart!

Del artiklen

Du vil måske også synes om

Stress: Gi barnet ditt en roligere hverdag
Stress: Gi barnet ditt en roligere hverdag

Det er stadig flere barn og unge som har symptomer på stress i Norge. Vi har derfor samlet noen tips...

Kirsten B. 20-03-2019
Gode vaner: Vær en rollemodell for barnet ditt
Gode vaner: Vær en rollemodell for barnet ditt

Gode vaner og dårlige vaner spiller en stor rolle i hverdagen vår. Barnet ditt speiler seg i dine va...

Ann-Kathrine H. 19-02-2019
10 råd: Slik motiverer du barnet ditt til læring
10 råd: Slik motiverer du barnet ditt til læring

Skolen er viktig både for ditt barns intellektuelle og sosiale utvikling, men barnet har også bruk f...

Kontakt oss

Du er alltid velkommen til å kontakte oss.
Ring til oss:

23 96 41 61

Bli ringt opp

Fyll ut boksen, så tar vi en uforpliktende prat