2020: Ut med de dårlige vanene, og inn med de nye

Af null 02-01-2020
2020: Ut med de dårlige vanene, og inn med de nye

Så er vi her igjen; starten på et nytt år, og denne gangen er det til og med et helt nytt tiår! Mange benytter seg av et årsskifte som en mulighet til å introdusere noen nye, sunnere, mer effektive eller på andre måter bedre vaner. Hvis du som student eller som foreldre til et barn som går på skole ønsker å endre din daglige rutine, så kommer her noen ideer for gode studievaner som kan implementeres det kommende året.

Lag matpakken i god tid - og gjør den sunn!

Enten vi liker det eller ikke, så er det alpha og omega å få noe ordentlig å spise. Og det har ikke noe å si om du går på skolen eller ikke. For at hjernen skal fungere optimalt, trenger den litt drivstoff, og hvis du ikke har matpakke mister du konsentrasjonsevnen og kan til og med bli dårlig. Så hvis du ikke får matpakke litt for ofte - eller hvis du som foreldre noen ganger ikke får gitt med barnet ditt mat - kan det være lurt å sette seg et mål for at dette skal endres på det nye året. For å gjøre den mer håndterbar kan du lage lunsj mens du lager middag eller kveldsmat; da står du allerede på kjøkkenet, og du trenger ikke å bruke energien på det om natten eller tidlig på morgenen.

Forsikre deg om at lunsjboksen ikke bare er laget av hvitt brød med syltetøy, men at den er både sunn og deilig. Det tar litt ekstra energi med det første, men så snart du gjør det til en vane å lage en deilig matpakke, så vil du ikke klare deg uten!

Gjør leksene i god tid

Hvis du ønsker å se noe fremgang rent faglig, kan det være en god ide å vurdere om du eller barnet ditt er godt nok forberedt. Det nytter ikke å gjøre leksene i siste øyeblikk hvis de er vanskelige. Det er faktisk en generelt dårlig idé å gjøre lekser sent på kvelden. Sørg heller for, du som elev eller som forelder til en elev, at leksene er unnagjort før middag, om mulig. Så kan man prøve å gjøre leksene sine ordentlig og skrive ned spørsmål hvis det er noe som skaper problemer - og så kan du tilbringe kvelden på å gjøre noe hyggelig og lade opp til enda en dag.

Stå opp i god tid

Det er sannsynligvis ingen dårligere start på dagen enn om du må stresse gjennom morgenen. En travel morgen ender ofte med skrik og rop: "Når er du ferdig på badet ?!", og ingen frokost. Hvis du kan kjenne deg igjen i dette, kan det være en idé å strebe etter at 2020 skal være året hvor du står opp tidligere, slik at du kan ha en fin og behagelig morgen, hvor du har tid til å sette deg ned og nyte frokosten og samværet med familien. Du starter både dagen på en positiv måte, og du er ikke så følsom for uforutsette utfordringer som at sykkelhjelmen har forsvunnet eller at mobilen er tom for batteri. 

Spise frokost

Dette nyttårsforsettet er relatert til det ovennevnte. Sørg for at det er tid for å spise en skikkelig frokost. Du hører sannsynligvis gang på gang at frokost er dagens viktigste måltid, og sånn er det! Uten mat og drikke duger helten ikke, og han eller hun kan i hvert fall ikke ha overskudd til å smile og si god morgen til de han møter, eller gjøre det bra i matteprøven uten å ha litt i magen fra morgenen av.

Sett studierelaterte nyttårsforsetter

Er du eller barnet ditt litt introvert når det gjelder å rekke opp hånden i undervisningen? Eller er det et ønske om å øke innsatsen og nivået i engelsktimene? Da kan det være en ide å sette noen studierelaterte nyttårsforsetter. For eksempel kan det være å bli bedre på å gjøre lekser, eller noe så enkelt som å løfte hånden mer i klasserommet. Det virker for mange motiverende å sette seg ned og reflektere over hva du vil endre på; skriv den ned mens du inngår en liten "pakt" eller "lover deg selv". 

Nyttårsforsettene trenger selvfølgelig ikke bare å dreie seg om det faglige, men kan også handle om at du ønsker å bli en bedre skolekamerat eller gjøre en innsats for å få en morsommere hverdag ved å for eksempel ta en tur hver kveld.

Skriv eventuelt nyttårsforsetter på et papir og heng det opp et sted slik at du ser det hver dag.

 

Lykke til med de nye vanene!

Del artiklen

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov


Du vil måske også synes om

Slik bygger du opp en god oppgave
Slik bygger du opp en god oppgave

Hvordan bygger man opp en oppgave? Det kan være vanskelig å gi en helt spesifikk oppskrift på dette....

18-06-2019
Vanskelige fag og store utfordringer? Slik kan du forbedre deg!
Vanskelige fag og store utfordringer? Slik kan du forbedre deg!

På et eller annet tidspunkt i studietiden skal alle studerende igjennom et vanskelig fag; det kan væ...

06-05-2019
Urtete og duftposer
Urtete og duftposer

Solen står høyt - men mellom kl. 12.00-15.00 bør man holde seg i skyggen. Hva gjør man, når man fort...

06-08-2019
Kontakt oss

Du er alltid velkommen til å kontakte oss.
Ring til oss:

23 96 41 61

Bli ringt opp

Fyll ut boksen, så tar vi en uforpliktende prat