Hva kan jeg bli? Valg av utdanning

Af null 14-01-2020
Hva kan jeg bli? Valg av utdanning

Skal du bestemme hvilken høyere utdanning du skal ta? Synes du det er vanskelig og vanskelig å forstå på grunn av alle mulighetene? Er du redd for å velge galt? Hvis du kan gjenkjenne disse uttalelsene, kan dette innlegget hjelpe deg.

Snakk med andre

Hvis du er helt blank i å velge en utdanning, kan det være en god ide å snakke med venner og familie om det. De kjære kjenner deg godt, så de kan ha noen forslag til hva de tror du vil og liker. Husk å være åpen for alle forslagene de kommer med, i stedet for å avvise dem uten å tenke på om det faktisk kan være noe for deg.

Test deg selv

Det er mange karrieretester på nettet, og selv om de kan komme med resultater som ikke er helt på nivå med hva du ellers tenkte på, kan de likevel være til hjelp. Testene stiller spørsmål om hva som interesserer deg og hva som vil være viktig for deg når du søker på jobb. På den måten blir du tvunget til å vurdere noen ting du kanskje ikke har vurdert før. Og hvem vet - kanskje vil du bli introdusert for en helt ny utdanning du ikke visste  eksisterte?

Prøv for eksempel: https://www.studentum.no/EducationTest/Start/8, eller  https://utdanning.no/karakterkalkulator/#/studievelgeren. Via denne linken finner du flere tester du også kan ta: https://utdanning.no/tema/hjelp_og_veiledning/interessetester

Dra nytte av utdanningstedenes tilbud.

Hvis det er en utdanning du har i tankene, men er usikker på om det er noe for deg, er det heldig at mange høyere utdanningsprogrammer har opptil flere tilbud til tvilerne.

"Åpen dag" er tilbud som lar deg gå på utdannelsen og kanskje snakke med noen av studentene. På den måten kan du enkelt få et inntrykk av hvordan det er å gå til den aktuelle utdannelsen uten å måtte forplikte seg til noe. Det kan være lurt å besøke flere forskjellige programmer slik at du kan sammenligne dem og bli avkreftet hvis du går i riktig retning.

Kjenn dine begrensninger

Selv om du selvfølgelig må følge drømmene dine og velge den utdannelsen du føler passer for deg, kan det være nyttig å vurdere hvor svakhetene og manglene dine ligger når du leter etter utdanning.

I høyere utdanning er det ofte noen krav du må oppfylle for å bli tatt opp, så det er lurt å sjekke om du oppfyller disse. Har du snittet, de rette fagene på de rette nivåene osv. For å bli tatt opp på studiet?

I tillegg til de litt mer formelle kravene til en bestemt studie, er det også en god ide å vurdere ferdighetene dine. For eksempel, hvis du vil bli lege, kan veien være veldig tøff og utfordrende hvis du synes biologi og kjemi er vanskelig, og det er et must å like å jobbe med mennesker hvis du vil være en helsefagarbeider. Tilsvarende, hvis du står og vurderer en spesiell universitetsutdanning, kan det være en fordel for deg å undersøke undervisningsformen. Mange universitetsprogrammer krever at du er klar til å motta for eksempel forelesninger, faglige tekster og / eller undervise i engelsk.

Hvis du plutselig finner deg selv å stå og tenke på en utdanning som krever noe fra deg som du er redd for, ikke møter, eller som ikke fanger interessen din, kan det hende du må vurdere litt ekstra tid hvis du er sikker at det er riktig utdanning for deg eller om du bør søke en annen retning.

Ta en pause

Til tross for samfunnets forventninger til dagens unge, kan det være en god ide å ta litt avstand fra all tankegangen og la inspirasjonen komme til deg. Det kan være frustrerende og stressende å tenke på utdanningsvalg hvis du ikke føler at du nærmer deg en avklaring - og noen ganger kommer svaret helt av seg selv.

Det kan være lurt å vurdere å ta et friår, der du vil ha muligheten til å føle etter hva du likte på skolen og hva som ikke ble en hit. Er det kjemien, å være omgitt av mange mennesker eller de kreative fagene du ser tilbake med med største glede? På den måten kan du navigere i hvilken retning du måtte trenge for å se når det gjelder valg av utdanning. I tillegg til å gi deg en pause fra hjemmeleselesing og leveranser, kan et "gratis år" også åpne for muligheten til å oppleve verden og bli bedre kjent med deg selv. Alt dette kan også bidra til å svare på spørsmålene du går med.

Kanskje har du allerede prøvd alt dette og er fremdeles helt tom for hva du vil takle de neste årene. I så fall er det viktig å huske at få mennesker faktisk ender opp med jobben de hadde i tankene da de var yngre. Det er helt greit å ikke vite hva du skal bruke resten av livet på og ta ting i rolig tempo, og det er også greit å ombestemme seg underveis!

Del artiklen

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov


Du vil måske også synes om

Slik bygger du opp en god oppgave
Slik bygger du opp en god oppgave

Hvordan bygger man opp en oppgave? Det kan være vanskelig å gi en helt spesifikk oppskrift på dette....

18-06-2019
Vanskelige fag og store utfordringer? Slik kan du forbedre deg!
Vanskelige fag og store utfordringer? Slik kan du forbedre deg!

På et eller annet tidspunkt i studietiden skal alle studerende igjennom et vanskelig fag; det kan væ...

06-05-2019
Urtete og duftposer
Urtete og duftposer

Solen står høyt - men mellom kl. 12.00-15.00 bør man holde seg i skyggen. Hva gjør man, når man fort...

06-08-2019
Kontakt oss

Du er alltid velkommen til å kontakte oss.
Ring til oss:

23 96 41 61

Bli ringt opp

Fyll ut boksen, så tar vi en uforpliktende prat