Vi går snart det nye året i møte, og mange av oss velger ett eller flere nyttårsforsetter som vi ønsker å implementere i hverdagen og leve opp til i det nye året. Et nyttårsforsett kan være hva som helst, men for elever handler det ofte om skolen, slik at man kan få kontroll på lekser, oppgaver og karakterer. De nye forsettene kan være vanskelige å følge og leve etter, men stå på - her får du 3 gode tips som du med fordel kan basere forsettene dine på.
Nyttårsforsetter må være drevet av motivasjon
Nyttårsforsetter har både et godt og dårlig rykte. Det skal tross alt ikke være årsskiftet som driver deg til bedre vaner - men når det er sagt, så er det mange som ser årsskiftet som en mulighet til å begynne et nytt kapittel, så å si. Du må bare sørge for å beholde de gode vanene! Det er fint å sette seg nyttårsforsetter, men det vil ikke ha noen effekt hvis du bare lever etter dem de første 3 ukene. Derfor må du sørge for at du setter deg mål som du virkelig er motivert til å overholde og leve etter. Hvis du bestemmer deg for å begynne med ekstra matematikk eller å lære fransk fra 1. januar, men ikke føler deg klar eller motivert for det, er dette målet dødsdømt fra starten. Finn ut med deg selv om du er klar til å virkelig gjøre en innsats!
Forsettene dine må være realistiske
Dette rådet kan ikke understrekes nok; ikke sett et mål som er for for høyt! Du må basere forutsetningene dine på utgangspunktet og sette deg noen mål som er realistiske for deg å oppnå. Det er flott hvis du vil ha 6 i snitt, men hvis du per nå ligger på et 3,5-snitt, så er det ikke et realistisk mål. Bestem deg isteden for å lese alle leksene dine og forbered deg godt til skoledagen. Du kan også ha et mål om å være mer aktiv i løpet av undervisningstimene, eller du kan bestemme deg for å gjøre en ekstra innsats i de skriftlige oppgavene dine. De små trinnene kan lett føre til noe større senere, men start et sted der du føler deg trygg på å oppleve suksess.
Du må legge en plan
Det siste rådet er sannsynligvis det viktigste hvis du skal lykkes med dine forsetter: Lag en konkret plan og følg den! Hvis du ikke har en plan for hvordan du skal nå dine mål, vil det mest sannsynlig ikke skje. Du må ha en kampplan for hvordan du skal oppnå suksess. Hvis du for eksempel driver med en undervisningsaktivitet, kan du bli enig med deg selv i at du bør prøve å rekke opp hånden minst en gang hver undervisningstime. Hver gang du lykkes, kan du gi deg selv en liten hake i timeplanen / kalenderen din. På den måten kan du også følge utviklingen din!
Hvis du derimot ønsker å legge inn ekstra innsats i oppgavene dine, kan du gjøre det ved å be lærerne dine om hjelp eller råd hvis du har problemer med oppgavene. Du kan stille spørsmål til læreren din hvis du er i tvil. Det vil absolutt bare legge igjen et godt inntrykk på læreren din hvis du viser økt engasjement!
Hvis du følger disse tre tipsene, er du på god vei til suksess med nyttårsforsettene dine. Du kan sette deg forsetter om hva som helst; bare husk motivasjonen, realismen og planleggingen!