Lekselesing og studievaner: Hjelp barnet ditt godt på veien!

Af null 13-12-2019
Lekselesing og studievaner: Hjelp barnet ditt godt på veien!

Det kan fort bli anstrengende å være leksehjelper til barnet sitt hvis det ikke er dannet grunnlag for gode studievaner og et godt studiemiljø. Her er 6 tips for hvordan du kan hjelpe barnet ditt med lekser hjemme. 

1. La barnet gjøre arbeidet

Det er viktig å huske at det ikke er du som trenger å øve på å bøye eller dele engelske verb. Selv om det kan være fristende å gjøre leksene for barnet ditt, er det viktig å huske på at du ganske enkelt skal opptre som et støtteapparat og bistå med hjelp dersom det oppstår usikkerhet. På denne måten vil barnet ditt arbeide selvstendig og bli lært opp til å løse den type oppgaver på egen hånd.

2. Kjenn rollen din 

Det er ikke jobben din å undervise barnet, det er læreren på skolen sin jobb. Synes du at leksene er urimelige, for vanskelige, eller at barnet ditt trenger ekstra hjelp og oppmerksomhet i dette faget, er det lurt å snakke med den respektive læreren om det.

På den annen side er det også en god ide å ikke undervurdere lærerens refleksjoner og kvalifikasjoner rundt emnet. Derfor, er det viktig å ikke fjerne valg av læringsmetodene barnet ditt blir lært fordi du selv tror at du kjenner noen som er bedre. I en læringsprosess er en kontinuitet viktig, og derfor fungerer den ikke hvis du jobber med materialet på en måte og læreren gjør det på en helt annen måte med klassen. Mangel på sammenheng mellom lekser og undervisningstimer vil bare forårsake forvirring og frustrasjon hos barnet.

3. Lytt til barnet ditt sine behov

Dette poenget henger sammen med poengene overfor. Det er viktig at leksehjelp er basert på barnets behov og ønsker det så lenge det lar seg gjøre. Lytt til hvordan barnet ditt får mest mulig utbytte av hjelpen din. Skal du sitte ved siden av hele tiden og sørge for at det går bra? Skal du bare være stille og observere? Eller skal du bare være tilgjengelig hvis det er behov for hjelp, i stedet for å sitte og overvåke barnet?

Vi har alle forskjellige måter å lære på, så det er avgjørende at du skyver dine egne prioriteringer og læringsbehov til side og lytter til hvordan barnet ditt lærer best - det hele essensen i lekselesing.

4. Ikke bli frustrert

Uansett hvor mye utålmodighet som kan boble seg opp inni deg når barnet ditt sliter med leksene, ikke bli frustrert! Aldri la det gå utover barnet, at hun eller han har det vanskelig med noe. Ikke bare ødelegger et frustrasjonsutbrudd stemningen, det vil også medføre at barnet ditt mister selvtilliten og ikke ønsker å lære mer fordi barnet assosierer lekser med noe negativt.

Det er derfor viktig å være tålmodig og aksepter de tre t'er (ting tar tid). Roma ble ikke bygget på en dag, og du kan garantert se tilbake på din egen skolegang og huske ting du burde visst mange ganger før du ble mester i det.

5. Gjør lekselesingen studievennlig

Det fungerer ikke å gjøre lekser kl. Klokka 19.30 kvelden før - spesielt hvis det er lekser som barnet ditt har problemer med. Et godt studiemiljø er vanligvis ikke assosiert med skriking  i bakgrunnen, dårlig belysning og mye distraksjoner. Planlegg derfor noen studievennlige omstendigheter for lekselesingen. Dette gjelder tid, sted og omgivelser. Du kan muligens oppmuntre oppgaveskrivingen og beregningene med en kopp varm te, litt snacks, koselig bakgrunnsmusikk (hvis dette ikke virker forstyrrende) eller andre morsomme elementer, slik at dere begge får en positiv opplevelse av arbeidet. Ja, du leste riktig - det kan være hyggelig å gjøre lekser!

6. Vær cheerleaderen til barnet ditt! 

Selv om du har brukt halvannen time på å hjelpe barnet ditt å lære å regne med brøker uten noe suksess, er det viktig at du fokuserer på det positive: fremgangen barnet har gjort. Selv om det er marginalt.

Setninger som "Jeg kan se at du har blitt bedre siden sist vi arbeidet med det" eller "Nå har jeg hjulpet deg mye denne gangen, men jeg er helt sikker på, at du kan huske mye av det slik at du ikke trenger så mye hjelp neste gang" er gull verdt for motivasjon og selvtillit.

Pass på å ikke lyve rundt barnets presentasjoner og evner. Det er en forskjell på å være støttende og tro på barnet sitt, og å forestille ham eller henne om at det er gjort store fremskritt, hvis det ikke er tilfellet. 

 

Kilder:

Nordic Parenting: Seks simple råd til lektielæsningen

All Pro Dad: 10 Ways to Help Your Kids With Their Homework

Del artiklen

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov


Du vil måske også synes om

Slutt å sammenligne deg selv med andre og begynn å lære: Få 5 gode huskeregler her.
Slutt å sammenligne deg selv med andre og begynn å lære: Få 5 gode huskeregler her.

Vi møter stadig mennesker som vi er fascinert av, eller som vi synes er “bedre enn oss.” Dette er al...

25-02-2020
Juleferieaktiviteter som styrker ditt barns språkutvikling
Juleferieaktiviteter som styrker ditt barns språkutvikling

Juleferieaktiviteter som styrker ditt barns språkutviklingJul er for mange familietid og innedørs hy...

17-12-2019
Spis frokost for å få en god start på skoledagen
Spis frokost for å få en god start på skoledagen

Selv om mange synes det er vanskelig å presse i seg mat tidlig på morgenen, kan det å hoppe over mål...

04-02-2020
Kontakt oss

Du er alltid velkommen til å kontakte oss.
Ring til oss:

23 96 41 61

Bli ringt opp

Fyll ut boksen, så tar vi en uforpliktende prat