Skriveprosess for større oppgaver: Hvordan strukturerer du tiden din

Af null 18-03-2020
Skriveprosess for større oppgaver: Hvordan strukturerer du tiden din

Står du overfor en større skriveoppgave? Til å begynne med kan oppgaven virke uhåndterlig med alt det du trenger å ha med i oppgaven; det skal gjennomføres grundig research, og det hele må kokes ned til en oppgave som skarpt viser hva du ønsker å fokusere på og oppnå med oppgaven. Så hvordan du strukturerer tiden din og oppgaven best, slik at du får mest mulig ut av skriveperioden din? I dette innlegget kommer vi med en rekke gode tiltak som du kan dra nytte av! 

Planlegg oppgavens forløp: Begynn med det overordnede

Som et første skritt er det lurt å lage en overordnet plan for oppgavens forløp- skriv det gjerne ned og heng det opp ved skrivebordet ditt. Hvis du er kreativ, kan du lage en fin plakat / kalender / lignende og ha hengende. Det fungerer veldig bra fordi:

  • Du får en klar oversikt over prosessen, som du hele tiden kan se på og gå tilbake til.
  • Når du skriver noe ned i hånden din, bearbeider hjernen den bedre. Og når du til og med bruker mye tid på å gjøre det, får du virkelig hodet på å møte denne oppgaveprosessen.

Det tas utgangspunkt i en vanlig skriveprosess. La oss si du får oppgaven din utlevert mandag morgen, og har innlevering om 2 uker. Dermed kan en plan for et 2-ukers skriveforløp kan se slik ut:

  • Mandag, uke 1: Oppgaveorientering. Hva skal oppgaven inneholde? Hva vil jeg oppnå med oppgaven?
  • Tirsdag-torsdag, uke 1: Research!
    • Søk i biblioteket etter all relevant materiale
    • Søk på relevante ñettsider for artikler og anden tekst, der kan være relevant
    • Gå gjennom alle notater
    • Andre kilder: Er det noen personer eller andre steder som kan hjelpe meg?
  • Fredag, uke 1: Oppgave disposisjon. Hvordan kan oppgaven deles inn i relevante seksjoner? Hva skal hver seksjon dekke?
  • Lørdag-lørdag, uke 1 + 2: Skriveprosess
  • Søndag, uke 2: Lesing og forberedelse for avlevering

Sannsynligheten for at oppgavens forløp må justeres underveis er ganske høy. Kanskje finner du ut av at du trenger mer tid til research. Kanskje du starter skriveprosessen raskere enn beregnet, eller kanskje du må sette av en dag til lesing midt i det hele. Det er nesten uunngåelig at oppgavens plan endrer seg - men det kan den også gjerne gjøre! Den skal ganske enkelt  bare fungere som et utgangspunkt. 

Oppgave disposisjon

Når du har laget en oversikt og funnet all relevant litteratur, kan du lage en detaljert oppgave disposisjon. Den skal beskrive hvordan oppgaven din er strukturert og hvilke punkter du ønsker å ta med i hvert avsnitt. En oppgavedisposisjon er god å ha, for fra begynnelsen tydeliggjør du  hva oppgaven din helt presist skal gjennom. Det vil også skape en ide om hvordan det ferdige produktet skal være. 

Helt konkret kan du lage en form for innholdsfortegnelse, enten på pcen din eller for hånd. For hver seksjon setter du punkter på hva som beskriver det du skal utdype i hver seksjon. Dette tvinger deg fra starten til å vurdere hvordan du opprettholder en god struktur i oppgaven, og det gjør det lettere for deg å sikre at du har en rød tråd gjennom hele oppgaven. Hvis du liker å jobbe i henhold til et fast rammeverk, kan du sette tidspunkt på når de enkelte delene skal lages. Det er både fordeler og ulemper med dette, men du må gjøre det som fungerer best for deg. Det kan generelt være en god idé å ha en slags plan for oppgaven - herfra kan du kontrollere hvor detaljert den skal være, men det kan være fint å ha noen refleksjoner om når de enkelte delene skal fullføres. På denne måten kan du lettere sikre at du ikke sitter på den siste skrivedagen og mangler en halv oppgave. 

Vær forsiktig med andre avtaler

Det kan være en god idé å unngå å lage sosiale avtaler i løpet av skriveperioden din. Dette betyr ikke at du må låse deg selv inne og stenge for omverdenen - ikke i det hele tatt! Livet ditt skal ikke stoppe opp fordi du skriver oppgave. Når det er sagt, vil det imidlertid  være en fordel å holde kalenderen åpen, slik at du ikke trenger å være avhengig av en avtale. Tenk deg om du plutselig blir presset for tid eller bare sitter i en virkelig god skrive-flow, også må du gå ut døra og la det hele være. Hvis du trenger en pause, kan du alltid se an dagen om morningen og vurdere, om en kaffepause med en venn eller en tur med kjæresten kan passe inn senere på dagen. Det kan være fint med et pusterom og fornyet energi - og hvis du følger planen og er flink til det, så er det bare bra å komme seg bort og få tankene over noe annet. 

Endelig kan du nyte noen små pauser og stunder borte fra oppgaveskrivingen! Men vær forsiktig med å planlegge for mange avtaler, fordi du blir kanskje overrasket over hvor mye oppgaven krever av deg; Eller kanskje får du endeligt løst og skrevet et vanskelig avsnitt, og sitter nå med ideer som velter inn og må skrives og formuleres med det samme - så har du ikke lyst til å bli revet bort fra det, fordi det ligger en planlagt avtale og venter på deg. Ta heller en dag av gangen, hvor du kan se hva det er plass, overskudd og lyst til. 

Husk at skriveprosesser er individuelle

Husk at ovenstående bare er forslag til hvordan en skriveprosess kan struktureres. En prosess som den ovennevnte er et godt utgangspunkt som folk flest vil glede seg over, men det kan godt hende at noe helt annet fungerer bedre for deg. Kanskje du vil involvere familie og venner, kanskje ikke kan du jobbe i det hele tatt under denne rammen, eller kanskje du trenger enda mer struktur - det er helt opp til deg! Det beste rådet er imidlertid å tenke på forventningene du har til skriveprosessen. På den måten er du (i større eller mindre grad) forberedt på prosessen og er klar over hvordan du vil bære den. 

God skriving! 

Del artiklen

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov


Du vil måske også synes om

Tekstanalyse: Fortellertyper
Tekstanalyse: Fortellertyper

Fortelleren er essensiell for måten vi forstår og leser på. Inkluderer alt fra noveller til romaner,...

28-01-2020
Visste du at 5-10% av den norske befolkningen har dysleksi?
Visste du at 5-10% av den norske befolkningen har dysleksi?

Mellom 5-10% av den norske befolkningen har dysleksi - dette tilsvarer ca. 400 000 mennesker. Men hv...

25-12-2019
Når motivasjonen svikter
Når motivasjonen svikter

Du kjenner kanskje følelsen. Oppgaven må gjøres, det er en frist, og du vil sannsynligvis ønske å gj...

07-01-2020
Kontakt oss

Du er alltid velkommen til å kontakte oss.
Ring til oss:

23 96 41 61

Bli ringt opp

Fyll ut boksen, så tar vi en uforpliktende prat