Du kjenner kanskje følelsen. Oppgaven må gjøres, det er en frist, og du vil sannsynligvis ønske å gjøre det bra også. Men motivasjonen er ikke tilstede. Det er andre ting som plutselig virker mer interessante. Du svetter når du tenker på oppgaven som ligger og ulmer. Fristen begynner å komme nærmere, og du har fremdeles ikke kommet ordentlig i gang.
Eller kanskje det bare virker kjedelig. Støvete gamle historiebøker, vanskelige matteoppgaver eller uforståelige tekster på norsk. Men det må gjøres selv om motivasjonen er der eller ikke.
Det å miste motivasjonen er veldig normalt, men det er fortsatt frustrerende når det skjer. Derfor har vi satt sammen noen gode råd for hvordan vi kan bekjempe manglende motivasjon og komme i gang.
Før start
Før du kan sette deg ned og være produktiv, må du engasjere kroppen og hjernen din til å bli klar for det. Å gå rett fra å se på serier eller chatte med venner til å skulle være veldig fokusert på noe som kan være kjedelig og ikke så stimulerende og kan oftest være veldig vanskelig. Prøv derfor disse tingene før du begynner:
- Gå en kort, frisk tur. Det får blod til hjernen og kroppen og utløser endorfiner.
- Gå vekk fra videoer som er fulle av farger og lyder - noe som gjør det lettere å sette seg ned med en oppgave som ikke stimulerer på den samme måte
- Lag en kopp kaffe / te eller ta noen sunne snacks som gjør det mer motiverende å bli involvert i oppgaven
Gjør det til en vane å ha noen positive små ritualer som motiverer deg til å jobbe. Det gjør at underbevisstheten din kobler seg til ritualet om å måtte konsentrere seg, og det vil over tid gjør det lettere å takle en oppgave som er vanskelig eller demotiverende.
Å spise en elefant
Når oppgaven dukker opp og det hele virker litt uskarpt, er det lurt å spørre deg selv: Hvordan spiser du en elefant? Svaret er selvfølgelig i biter, litt av gangen. Det er det samme med skoleoppgaven din: Du kan sannsynligvis ikke gjøre alt på en gang, og det trenger du ikke.
Begynn med å få oversikt over arbeidet og hva det er for noen deler som skal gjøres før oppgaven er fullført. Lag en liste, så kan du også sjekke og se fremgangen underveis! Når du har laget en oversikt og laget en liste, kan du starte med det første delmålet.
Husk å rose deg selv når du har nådd et delmål og ta pauser. Nå er du i gang! Og bite by bite er du ferdig.
Sett en timer
Noen ganger er det vanskeligste å sette seg ned og starte, akkurat som den vanskelig dørstokk terskelen. Det er lettere å chatte med venner eller bare se en episode mer av serien.
Som å spise en elefant, kan det være en god ide å ta den i små biter. I stedet for å sette deg ned for å lese i tre timer, kan du starte med en halvtime. Sett en stoppeklokke og lag en regel om å ikke se på telefoner, snakke eller ta små pauser. Halvtimen som er satt er arbeidstid.
Til gjengjeld venter en belønning og en liten pause etter en halvtime. Denne pausen og belønningen er viktig, selv om du ikke tror at arbeidet har kommet så langt. Det kommer - bare vent, det å komme i gang er et stort skritt på veien!
Husk at stopppeklokken er veiledende. Den er der for at du skal komme i gang. Hvis en halvtime også virker uforståelig, kan du starte med ti minutter. Ta en kort pause, og begynn deretter igjen, kanskje med femten minutter denne gangen.
Noen ganger hender det imidlertid at du er så engasjert i oppgaven og kan fortsette uten pause - så ta ti eller tjue minutter mer!
Trenger du pausen når tiden er inne, er det også ok og normalt. Det viktigste her er å rose deg selv når du kommer i gang, og ta små pauser.
Strukturer dagene
Mennesker er vanedannende, så hvis skolearbeid blir en del av din daglige rutine, er det mye lettere å komme i gang. Her er noen tips for å skape mer struktur som hjelper deg med å finne motivasjon:
- Sørg for at du har et godt sted å jobbe i huset, på biblioteket eller skolen, og gjør det til en vanlig del av ukenplanen din å plassere deg selv her for å jobbe. Så lærer du hvordan du kobler stedet til produktivitet, og det blir lettere å komme i gang.
- Planlegg arbeidet og vær realistisk. Hvor mye kan du oppnå de gangene du kan jobbe? Skriv det ned og lag en oversikt
- Husk pausene. Det er normalt å kunne holde konsentrasjonen et sted mellom 30 og 45 minutter, så still en timer etter det og ta pause innimellom.
- Lag en oversikt over hva du magler når du er ferdig for dagen. Da vet du hvor du skal begynne neste gang. Å vite hva oppgaven handler om, gjør det lettere å sette seg ned med den igjen.
Følger du disse rådene, kan du også holde helt fri og si med god samvittighet "Jeg har gjort det jeg burde i dag". Husk også at alle jobber forskjellig, så planlegg hvordan du jobber best. Prøv deg litt frem, og lag deretter en mer fast plan du kan følge.
Gi slipp på trykket og finn flyten
Noen ganger kan det være vanskelig å komme i gang med en oppgave hvis du vil gjøre det bra, eller at du vil den skal være helt perfekt. Forventningene er høye, og du er være redd for at den ikke vil være "god nok".
Å fokusere på en ting om gangen i stedet for den perfekte oppgaven gjør det lettere å komme i gang. Slipp perfeksjonismen og vit at ditt beste er bra. Så ta det ett skritt av gangen, og i første omgang: se på oppgaven, lag en realistisk plan og ta den bit for bit.
Når du først er i gang, hender det at du når "flyten", der du glemmer verden utenfor, og bare jobber - og koser deg! Det krever trening og lengre perioder med konsentrasjon for å komme dit, men hvis du følger rådene ovenfor, kan det lykkes. Det tar litt tid å komme i flyten, så vær tålmodig og ikke bli frustrert hvis du ikke kan konsentrere deg med en gang.
Hold deg til en oppgave og ikke se på telefonen din eller noe annet.
Når du har oppnådd flyten, kan det også være motiverende å starte en oppgave igjen fordi det er en god tilstand å være i og du får gjort et godt stykke arbeid.
Å finne motivasjon kan være vanskelig, men hvis du har noen solide arbeidsvaner, trenger du ikke å være like motivert for hver oppgave; det kommer nesten av seg selv. Så husk:
- Gjør deg klar til å jobbe og gjøre det til en rutine
- Spis en elefant - du trenger ikke klare alt på en gang
- Planlegg arbeidet og strukturer din tid
- Slipp perfeksjonisme og finn flyten