Notatteknikk og klarhet - få riktig metode!

Af null 11-03-2020
Notatteknikk og klarhet - få riktig metode!

Når eksamen står på døren og banker på, er en av de aller beste måtene å takle den på å anvende en god studieteknikk og notatene dine, da disse kan hjelpe deg med å oppfriske hva som har blitt gjennomgått av pensum opp gjennom året. 

Hva er det som nøyaktig kjennetegner postmodernistisk litteratur? I hvilket klimabelte ligger Brasil? Og når kan vi si at det er snakk om kinetisk energi? Uansett hvilket fag du skal ha eksamen i, er notater med på å forenkle forberedelsene dine til eksamen. Kort sagt, representerer notatene dine det du har vært igjennom i løpet av året og hva som er pensum. Under forutsetningen om at du har tatt gode notater opp gjennom året. 

Men hvordan får du den beste notat- og studieteknikken? Hvilke metoder gir mening for deg? Det finnes ingen måte som er riktig eller galt måte å skrive notater på; men det er forskjellige metoder for å gjøre notatene dine klare og få mest mulig ut av dem.

Notatteknikk og gode råd

Som beskrevet ovenfor er notatene dine faktisk det viktigste verktøyet for å lage en oversikt over hva du har lært det siste skoleåret. Derfor er det også viktig at notatene er relativt klare og dermed ikke består av for mange lange avsnitt. Begrens notatene dine til noen få setninger pr. relevant poeng. Hvis du er heldig, er du en rakett skriver på datamaskinen din som gjør deg istand til å skrive ned alt det læreren din sier. Husk imidlertid at dette kan være misvisende, da læreren din ikke ønsker å lese 20 oppgaver med samme argumenter og poeng som læreren har sagt i timen, men refleksjoner og selvstendige argumenter.  Direkte sitering fra undervisningen er mer gjennomsiktig enn du tror, hvis du er en av de flere som bruker dette trikset.

Det er verdt å vurdere om du skal skrive fremtidige notater for hånd eller på datamaskin. Datamaskinen har den fordelen at den går betydelig raskere enn  hånden. Du har derfor muligheten til å få ned flere poeng i notatene dine på relativt kort tid. Imidlertid kan denne metoden også bety at det du har skrevet ikke oversetter til minnet ditt, men bare en rask skriving. Når du tar notater i hånden, tvinger du deg til bare å skrive overordnede pekere, siden du tydeligvis ikke kan skrive ned alt. Dette kan være en fordel når du går gjennom en prosess der minnet ditt trenger å behandle materialet du lærer. Denne metoden lar deg huske bedre - noe som virkelig er poenget med notatskriving. En løsning kan være å kombinere disse to metodene på en strukturert måte. 

Organiser notatteknikken din

En annen god ide er å organisere notatene dine. Mange undervisningstimer i mange forskjellige fag gir nemlig mye notater. Hvis du ikke organiserer disse, kan det være vanskelig å følge med på eller finne det en leter etter. Derfor kan det være en god idé å dele dem opp. Selvfølgelig må du først dele notatene dine etter emne; Hvis du skriver for hånd, kan du ha en notatbok for hvert emne, og hvis du skriver på datamaskinen, kan du dele notatene dine i mapper. 

Deretter er det en fordel å tenke på hvordan du vil at notatene dine skal se ut når du trenger dem. Se for deg at du leser til eksamen og trenger notatene dine: Vil du helst lese en lang sammenhengende tekst med setninger og poeng som er lynraskt skrevet ned i en utolkelig skrift, eller vil du heller lese notater skrevet med tydelige punkter og avsnitt med overskrifter og evt fargekoder? Notatene dine trenger ikke være et kunstverk, men øv deg på å skrive notater som du vil like å lese senere. Tro oss når vi sier - det er verdt det!

Husk - det er ikke en ekte metode. Det som fungerer for andre er nødvendigvis ikke det som fungerer for deg. Prøv forskjellige teknikker og finn ut hva som fungerer best for deg. God notatskriving lar deg få et virkelig godt utbytte av resten av studietiden. Spesielt på universitetet, der det er mye stoff å holde styr på.

Del artiklen

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov


Du vil måske også synes om

Når motivasjonen svikter
Når motivasjonen svikter

Du kjenner kanskje følelsen. Oppgaven må gjøres, det er en frist, og du vil sannsynligvis ønske å gj...

07-01-2020
Visste du at 5-10% av den norske befolkningen har dysleksi?
Visste du at 5-10% av den norske befolkningen har dysleksi?

Mellom 5-10% av den norske befolkningen har dysleksi - dette tilsvarer ca. 400 000 mennesker. Men hv...

25-12-2019
Kontakt oss

Du er alltid velkommen til å kontakte oss.
Ring til oss:

23 96 41 61

Bli ringt opp

Fyll ut boksen, så tar vi en uforpliktende prat