Er mangel på motivasjon ved lesing et problem hos barnet ditt? Det som ofte kan skje er at leselysten svekkes i forbindelse med skolestart, hvor barn nå anser lesing som en «plikt». Det eneste problemet er at en nedsatt lesevilje kan påvirke resten av skolegangen, hvor dette kan medføre at barnet ditt ligger bak klassekameratene sine i læringsprosessen. Men heldigvis er rådene her veldig enkle - så lenge du har litt tid!
Leseglede fremfor leseplikt
Et av de viktigste rådene man kan gi er at selv om barnet ditt begynner på skolen, burde man fortsette med lesing som en felles aktivitet. Barnet kan se på det som en hyggelig rutine man gjør sammen etter middag eller før sengetid, istedenfor at barnet ser på det som en byrde. Derfor er det viktig at man selv plukker ut bøker, som ikke er relatert til skolen, som vekker en interesse hos barnet. Det kan anbefales å gå ned til det lokale biblioteket sammen, og be bibliotekaren om råd for gode bøker til den relevante aldersgruppen. Dersom tidsplanen ikke strekker til, kan du alltid gå inn på Deichman sine hjemmesider, som er Oslo kommunes folkebibliotek, for å få noen anbefalinger. Hvis barnet ditt er yngre og akkurat har begynt i skolen, kan det være et godt råd å bare fortsette med å lese nattahistorier før sengetid. Dette bidrar til at barnet ditt forbinder lesing med kveldsmoro og kvalitetstid - som er nettopp det vi ønsker å oppnå! Dermed er det ikke bare YouTube og sosiale medier som forbindes med å ha det moro; i stedet håper vi dette assosieres med lesing og det spennende universet av bøker.
Barn hermer
Det er viktig å huske at barn ofte kopierer foreldrene sine, enten de gjør det med vilje eller ikke. Så derfor: LES. Hvis barnet ditt ofte ser deg sitte og glede deg over en bok, vil barnet se hvordan lesing er en hyggelig og avstressende opplevelse som du også liker.
... Og husk at man aldri skal gi opp på å forbedre barnets leseferdigheter
Hvis barnet ditt har problemer med lesing og av den grunn mister motivasjonen. Det er viktig at du som forelder ikke gir opp barnets leseevner, eller tenker at hun/han sannsynligvis aldri vil bli helt flink til å lese - fordi det stemmer ikke.
Barnet ditt kan godt bli flinkere til å lese, men ja; det tar tid og øvelse. Her kan et godt råd være å lese sammen med barnet ditt. Det vil si at dere snakker om boken og forventningene til den før dere begynner å lese. Underveis (det kan være på slutten av et kapittel, ved et lengre avsnitt eller lignende) snakker dere om det dere nettopp har lest. Hva sto det egentlig? Hva betyr dette? Var det noe barnet ikke forsto eller noe som ikke ga mening? Til slutt snakker dere om boken i helhet. Hva handlet boken om? Var det en god bok? Hva var det beste som skjedde eller det mest spennende stedet osv. Forhåpentligvis var det en god bok som vil hjelpe barnet til å snakke om det hun / han nettopp har opplevd i bokens univers. Dette øker både leseferdighetene og forhåpentligvis også motivasjonen.
God lesing!
Kilder: