Det er stadig flere barn og unge som har symptomer på stress i Norge. Vi har derfor samlet noen tips og triks til hvordan man kan oppdage symptomer og hvordan håndtere dem, og ikke minst, hva slags forebyggende arbeid man kan gjøre!
Flere barn lider av stress
Barn utvikler symptomer på stress i større omfang nå enn før. I de mindre klasser oplever opp mot hvert femte barn en grad av stress, og vi ser en stigning i stressnivået jo eldre barna blir; 55% av jenter i en 10. klasse er belastet til en viss grad, og stigningen vil fortsette i årene etter grunnskolen. .
Konsekvenserne af børns stress
Akkurat som med voksne har stress dårlig innflytelse på barnets konsentrasjons- og hukommelsesevne. Det betyr at det vil gi en betydelig innvirkning på barnets innlæringsevne og generelle velvære. Stress kan også være årsak til at tankene får lov til å vandre ukonstruktivt og søvnproblemer, som i neste omgang har en negativ innflytelse på barnets trivsel og innlæringsevne. Resten av artiklen vil du kunne lese om hvordan du oppdager eventuelle symptomer hos barnet ditt, samt hvordan du best kan hjelpe barnet.
To former for stress og årsaken
Det finnes overordnet sett to former for stress. Den kortvarige type er biologisk sett en god mekanisme, som gjør oss i stand til å reagere i situationer hvor vi er utsatt for fare. Det adskiller seg fra den vedvarende stressfølelse, som kan ha alvorlige konsekvenser for helbred og liv. Denne oppstår når vi opplever et misforhold mellom kravene som stilles til oss, og de ressursene vi sitter inne med til å etterleve disse kravene. Barneleger har de siste årene pekt på en direkte sammenheng mellom symptomene hos barn og lange skoledager, prestasjonspress og faglige prøver og karakterer på grunnskolen.
Hold øye med noen symptomer
Som med voksne, kan det være mange forskjellige årsaker til at barn opplever stress. Det kan være forårsaket av mobbing, foreldres skilsmisse eller lignende belastende situasjoner barnet har gått gjennom. Barn med veldig høyt stressnivå anbefales å gå til legen, og på denne måte få hjelp til å takle problemene sine. Symptomene er ofte lik de voksnes, men ifølge Center for Stress, en dansk virksomhet som tilbyr hjelp, kurser, behandling av stress m.m., viser stress seg ofte som magesmerter eller forstoppelse hos de mindre barna, og hodepine hos de litt eldre. Generelle atferdsendringer hos barnet kan også være tegn på at noe ikke stemmer, som økt innadvendthet eller noe aggressiv oppførsel. Man kan også finne mer moderate typer av stress hos de barna som hverken lider av diagnoser eller opplever mobbing. Det er viktig å huske at det finnes gode tiltak for å hjelpe barn i en slik situasjon.
Gode råd til at hjælpe dit barn
Meditasjon og mindfulness
Å ha tid, ro og mulighet til å være sammen med barnet pekes på som essensielt for å kunne forebygge og avhjelpe stress. Det gjelder å skape ro omkring barnet, og å gi en plass til avslapning og til fordypelse. Meditasjon og mindfulness for barn kan også være en mulighet, og det finnes både selvhjelpsbøker og apps til dette formål.
Skjønnlitteratur og høytlesning
En annen mulighet for de mindre barn er høytlesning. Det er en god idé å gjøre dette innen sengetid, så får hjernen slappet av og gjort seg klar til en god natts søvn.
For de litt eldre barna kan høytlesningen erstattes med å skulle lese på egen hånd. Poenget er at lesing av skjønnlitteratur skaper et rom med plass til fordypelse, hvor det er ro omkring barnet. Barnets innlevelsesevne forsterkes i leseprosessen, og det hektiske tempoet vi alle kjenner fra hverdagen tvinges ned. Høytlesning skaper samtidig nærvær mellom barn og forelder, og lesningen kan hjelpe barnet med å sette ord på følelser og tanker. Barnet skal kun forholde sig til én ting under lesingen, noe som bidrar til ro og nedsatt stressnivå.
Kilder:
center-for-stress.dk/boern-og-stress/
Vi kæmper for en mobbefri hverdag. Læs her, hvordan du kan hjælpe dit barn