Kjøkkenet er et sted for spennende oppgaver for barn (og voksne) i alle aldre. Og det er utrolig mane fordeler ved å ha barn i kjøkkenet og ved å la dem delta fra tidlig alder.
Her er åtte råd til hvordan og hvorfor du skal la barna delta.
Barn på kjøkkenet: Start med deg selv
Før dere går på kjøkkenet, så tenk over – hvordan er humøret? Har du energi til å ha barn på kjøkkenet i dag? Barn på kjøkkenet vil ofte kreve mer tid, være litt mer vanskelig og det vil føre til mer rot. Hvis du er trøst, så vent til en annen dag. Helgen er ofte et godt tidspunkt hvor det er mer overskudd og tid enn det vanligvis er i hverdagen.
Barnet bestemmer
Når barna er med på kjøkkenet er det de som er «sjefskokken». La dem komme med ideer og forslag til hva dere skal lage. Så lenge det ikke ødelegger maten eller hvis det mangler noe som må tilsettes, så la dem styre. Det øker i høy grads barnets selvtillit ved å la barnet få være med å bestemme. Lytt til deres ideer og forklar tydelig hvorfor man gjør det man gjør.
Veldefinerte oppgaver er nøkkelen
Barn arbeider best med veldefinerte oppgaver. Så sett rammer og gi dem oppgaver en etter en. Start med å be dem finne de rette ingrediensene på kjøkkenet, før du hjelper dem med hva de skal gjøre med de ulike ingrediensene.
Det er viktig at du velger oppgaver som passer barnets alder. Oppgavene må ha den rette balanse, hvor barnet blir utfordret, men samtidig får en mestringsfølelse når oppgavene er løst.
Ha utstyret i orden
Det er viktig å bruke utstyr i banestørrelse for å unngå skader og ulykker. Ved bruk av barnekniv kan de kutte og hakke løs uten at man behøver å være bekymret. Dette gir barnet eierfølelse over prosjektet.
Fra 6-års alderen kan barn forsøke å bruke små «voksne-kniver», men følg nøye med!
Senk dine forventninger
Din primære rolle vil være å veilede, forklare og fordele oppgaver, men unngå for strenge regler. Om tomatenskivene er i samme størrelse eller det er mer ost i den en ende av lasagnen, gjør ikke noe forskjell. Det viktigste er å gi barnet mestringsfølelse på kjøkkenet, så det får lyst til å gjøre det igjen.
Smak og fortell
Kjøkkenet er et laboratorium så snart barna har vært der. Gjør barna kjent med hvor de ulike redskapene ligger på kjøkkenet, og med hvordan de skal oppføre seg når man er på kjøkkenet. Plant krydderurter i vinduet, og smak på dem i frisk og tørr form. Jo mer de eksperimenterer desto mer lyst får de til å prøve ved en senere anledning.
Det perfekte lokkemiddelet
Hvis barna ikke er interesserte i at hjelpe til med middagen, så start med desserten. Det kan være et lokkemiddel for barna. Bak en kake, og vekk nysgjerrigheten.
Husk det koselige med matlagingen
Men det viktigste av alt er at dere har det gøy og koselig. Sjongler med tomatene, lek restaurant eller TV-kjøkken, så barna knytter kjøkkenet med noe gøy. Det utvikler barna personlige – samtidig som det er gøy å tilbringe tid sammen.
Barn i alle aldre kan være med på kjøkkenet. Barnehagebarn kan pynte pizzaen, skjære grønnsaker og mer praktiske oppgaver som å dekke bordet og gjøre oppvasken. Skolebarn kan være med på kjøkkenet i store deler av veien, og de eldste kan hjelpe med måling og veiing av ingredienser.