Lekser og motivasjon: Slik driver du deg selv til lekselesning

Af null 09-05-2019
Lekser og motivasjon: Slik driver du deg selv til lekselesning

Alle elever kjenner følelsen av, at det kan være en kamp å komme seg igjennom leksene. Du kan sikkert nikke gjenkjenne til at mengden av lekser til alle fagene dine virker aaaalt for forvirrende - det er mye morsommere å se sesong 8 av favorittserien ferdig eller bruke de dyrebare timene utenfor skolen med venner.  Likevel er det veldig viktig å lese leksene sine. De blir ikke gitt for at de skal være morsomme, og man gjør seg selv en kjempe tjeneste, når det påfølgende fag engang skal avsluttes med en eksamen. Dessuten kan man briljere i undervisningen og hete hjem en høyere sluttkarakter, hvis man har lest på sine lekser og at man faktisk kan svare på de spørsmålene, læreren stiller i timen.

 

Men hva man gjør man så, hvis man har vanskelig med å motivere seg selv til lekselesning. Vi gir her 4 gode råd, som kanskje kan hjelpe deg litt på vei.

 

1) Lekser gjøres best uten avbrytelser

Når man endelig har fått tatt seg sammen, slukket fjernsynet og åpnet en bok, så er det de færreste, som ikke føler seg fristet av hjemmets mange aktiviteter. Fjernsynet kan lett skrus på igjen, kjøleskapet kan åpnes 100 ganger og det blir plutselig gøy å rydde på rommet sitt! Men prøv å lese leksene dine et sted, hvor det ikke er mye annet å gjøre. Det kan f.eks. være på biblioteket eller en hyggelig café! Skru av mobilen, og legg den ned i bunnen av sekken, så du ikke hele tiden blir fristet til å sjekke Facebook eller Instagram - det skjer sjeldent noe så viktig, at det ikke kan vente en time eller to.

 

2) Sett deg sammen med andre, og gjør lekser

Hvis du har det vanskelig med å konsentrere deg i ditt eget selskap, så prøv å sette deg sammen med andre. Det kan f.eks. være ved kjøkkenbordet hjemme, hvor dine foreldre kan holde et lite øye med deg, eller sammen med en venn, så dere i stillhet kan lese samen og holde hverandre i skinnet. Hvis du setter deg sammen med en god venn, kan dere lese det samme materiale og snakke teksten gjennom teksten etterpå.


3) Lag et skjema over leksene dine

Noen mennesker har bruk for faste og planlagte rammer, som de kan følge. Lekselesning kan bli en del enklere, hvis det er skrevet opp oversiktlig i et skjema. Hvis du har hele søndagen hjemme, så bli enig med deg selv, hvilke lekser du gjerne vi ha gjort den dagen. Det kan f.eks. være å lese historieleksene dine til mandag, å løse oppgave 3 i matematikk-innleveringen og få skrevet norsk stilen din ferdig. Sett et tidspunkt på når du gjerne vil være ferdig med pågjeldende oppgave. Det behøver ikke å være et presist klokkeslett, det kan være vanskelig å følge - men det kan f.eks. se slik ut; at du gjerne vil ha lest historieleksene innen lunsj, ha gjort ferdig oppgave 3 i matematikk innleveringen til ettermiddag, og så ha resten av dagen til norsk stilen.

 

4) Husk pausene mellom leksene

De færreste mennesker kan konsentrere seg i lengre tid av gangen - for de fleste vil hjernen begynne å tenkte på andre tanker, hvis den anstrenger seg for lang tid. De små pausene kan være veldig gode, så husk å belønne deg selv! Når du har lest det første kapittelet i historieboken din, så ha en liten pause, før du begynner på det neste. Du kan gå en liten tur, danse rundt på rommet, ta en snack, spille et spill på mobilen; det bestemmer du helt selv. Så lenge pausen ikke tar overhånd - det er ikke nå du skal se en hel film eller besøke vennene dine. Den slags belønning må vente til du er helt ferdig med dagens lekser!

 

Lykke til med leksene! :-)

Del artiklen

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov


Du vil måske også synes om

Slik bygger du opp en god oppgave
Slik bygger du opp en god oppgave

Hvordan bygger man opp en oppgave? Det kan være vanskelig å gi en helt spesifikk oppskrift på dette....

18-06-2019
Vanskelige fag og store utfordringer? Slik kan du forbedre deg!
Vanskelige fag og store utfordringer? Slik kan du forbedre deg!

På et eller annet tidspunkt i studietiden skal alle studerende igjennom et vanskelig fag; det kan væ...

06-05-2019
Urtete og duftposer
Urtete og duftposer

Solen står høyt - men mellom kl. 12.00-15.00 bør man holde seg i skyggen. Hva gjør man, når man fort...

06-08-2019
Kontakt oss

Du er alltid velkommen til å kontakte oss.
Ring til oss:

23 96 41 61

Bli ringt opp

Fyll ut boksen, så tar vi en uforpliktende prat