Myter om læring er det nok av – men hvilke er det rent faktisk grobunn for å påstå? Vi gir her 5 myter, som du ikke skal la deg skremme av når det kommer til læring og konsentrasjon!
1) For mye TV kan gi innlærings- og konsentrasjonsproblemer
Det er en utbredt myte, at man skulle få lærevansker og konsentrasjonsproblemer av å se for mye TV eller å spille for mye PC. Det kan selvfølgelig diskuteres, hvorvidt man blir klokere eller dummere av det innholdet man ser på TV, men det er en annen diskusjon.
2) Man kan lære mens man sover
På folkemunne snakker man noen ganger om, at man kan lære mens man sover, og særlig når det kommer til babyer. Det er dog feil, både når det kommer til voksne og børn. Størstedelen av forrsøk viser at man ikke kan lære noe mens man sover.
3) Unge mennesker leser ikke lenger bøker
Det er egentlig korrekt nok at bøker i høyere grad er i utfasning. Men unge mennesker leser faktisk ikke mindre. En større undersøkelse har vist, at unge leser like mye som før, det skjer bare gjennom andre former for kilder: Videoer, internettsider osv.
4) Dataspill skaper kun mer vold og ikke læring
Dette er en av de største mytene på listen. Det har i mange år vært diskutert, hvorvidt barn og unge selv blir mer voldelige av å se og utføre voldelige handlinger i spill. Forskningen har dog vist, at det nærmere har motsatt effekt. Faktisk har forskning vist, at dataspill kan hjelpe med læring og øke interessen for emner, som elevene ellers synes var kjedelig. Dette kan du lese mye mer om i våres tidligere blogginnlegg om spillbasert læring – det ligger her.
5) Vi tenker klarest under press
Fil. Ingen mennesker tenker best under press. Det er selvfølgelig noen mennesker som er bedre til å ta beslutninger under press enn andre, men de beslutningene blir ikke nødvendigvis bedre av at man er under press. Et forsøk har vist at når individer skulle foreta valg, så ble det mest logiske valg foretatt når de ikke var under tidspress, mens en hurtigere beslutning ble tatt under tidspress.