Sommeren er snart over, og vi står snart ovenfor høsten. Det er varmt ute, sola steker og man er ute og koser seg med venner. Når man bruker store deler av dagen ute i varmen, er det da noe bedre enn å ha et glass med iskald saft? Jeg hadde en fantastisk bundt med rabarbra, noe som har gitt hele kontoret smaken av sommer på flaske - nemlig: rabarbrasaft.
Hvorfor lage sin egen saft?
Når du koker din egen saft vet du hva den inneholder. Du slipper å tilsette unødvendige tilsetningsstoffer og kan fritt velge hvilke kombinasjoner av bær, frukter og selv de blomstene du ønsker.
Utover det er det alltid gøy å ha med seg barna på kjøkkenet - for alle kan være med der. De minste kan hjelpe til med å plukke, redegjøre og telle hvor det er nødvendig. Og de litt større kan være med på å måle og og veie under tilberedningen. Og kanskje kan de helt eldste stå for koking og sikting.
Slik koker du saft
Man kan lage saft av stort sett alle typer bær og frukter - såvel som enkelte blomster. Jeg valgte rabarbrasaft, men har du ikke tilgang til dem, så er det sikkert et sett av hyldebusker som har begynt å blomstre i varmen. Så hvis barna allikevel er tidlig oppe en lørdag morgen, så kjør en tur inn i skogen og plukk et par buketter. Det gjøres best om morgeningen, da duggen holder på blomstens aroma.
Til ca. 2,5 liter saft skal du bruke:
40 blomsterkasser
3 sitroner
2L kokende vann
1 1/2 kg Sukker
50 g Sitronsyre
Plasser blomsterklyngene i en beholder med lokk. Skyll sitronene, skjær dem i skiver og legg dem på toppen av blomstene i beholderen. Kok opp vannet og rør inn sukker og sitronsyre. Hell blandingen over blomstene og sitronene og dekker deretter til.
Blandingen skal stå kaldt i minimum 3 dager. Heretter kan dere sile den igjennom en klut, og voila, så har du juice. Saften kan serveres umiddelbart, men kan også spares til regnfulle dager.
Velger du å helle den på flasker, bør du skylle dem først.
Obs: Ta ikke feil av Hyld og druehyld. De ligner på hverandre, men druehyld er giftig.