De fleste kjenner godt til det. Det har blitt eksamenstid. Dette betyr for de fleste en periode forbundet med frustrasjoner, mindre søvn og følelsen av tidspress. Uansett om du går på folkehøyskole, på en ungdomsskole eller på Videregående, så vil eksamensperioden for de fleste studerende være en hard og vanskelig periode. Men eksamensperioden behøver ikke å bli et rent mareritt. Du vil gjennom dette blogginnlegget kunne lese mine råd om hvordan du ved hjelp av eksamensforberedelsene kan disponere over din egen tid.
Strukturer eksamensforberedelsen
Jeg har hatt veldig mange eksamener. Jeg ville ha løyet om jeg sa at jeg nå har lært å slappe av under eksamensperiodene. Det er helt normal å føle en viss form for nervøsitet og stress under eksamensperioden. Nervøsiteten er også med til å hjelpe deg til å prestere under selve eksamen.
Det er viktig at man er vel forberedt, når man begynner eksamenslesningen. Derfor er det fornuftig å alltid starte med å samle alle notater og bøker. På den måten unngår man å mangle noe under forberedelsene. Videre er det fornuftig å få skapt struktur over sin eksamensforberedelsen sin. Viktige deadlines skal overholdes, og man skal undersøke, hvor mye tid man skal bruke på hvert enkelt fag. På denne måten unngår man samtidig å overse viktige detaljer eller glemme møte tidspunktet til eksamens trekningen. Det er viktig å gå inn og undersøke, hva kravene er til de gjeldene eksamene. Ved å få dannet et overblikk over mengden av lesestoff og oppgaver samt kravene til de kommende prøver, kan man dermed utarbeide en disposisjon for den eksamenstiden man står i møte.
Når man planlegger og disponerer over tiden sin minimerer man samtidig risikoen for det uforutsette. Det er selvfølgelig ikke en selvfølge at man så kan finne ut av alle emnene fra pensumet. Det skal alltid medregnes muligheten for dette i eksamensforberedelsene.
Å koble av er også eksamensforberedelse
Det er som sagt fornuftig å få koordinert tiden sin. På den måten kan man hver dag starte dagen med å få et hurtig overblikk over hva dagen byr på, og hvordan man i så fall kan tillate seg å ta dagen fri.
Ved å planlegge og skape struktur, kan man nemlig tillate seg selv å ta seg fri fra bøkene en gang imellom. Det er nemlig, i min øyne, viktig, at man også gir seg selv og sin hjerne plass til å koble av under eksamensforberedelsene. For de fleste er det viktig å få lest så mye som mulig under "lesetiden", så må dermed forhåpentligvis kan minimere risikoen for å bli stilt et spørsmål, som man ikke kan besvare under eksamen. Men leser man uavbrutt er det samtidig stor sannsynlighet for at man allikevel glemmer halvparten av de materialet man leste, når man skal prestere på eksamen.
Derfor er det sunt å lære, at man også skal foreta seg annet enn å lese i eksamensperioden. Det er sunt å lære og det kan også virke motiverende, hvis man vet at man har noe å se frem til under eksamensforberedelsen. Det skal være plass til å drive med sport, slik at hjernen får tilført ny energi. Deretter kan det virke oppkvikkende å være sammen med venner eller kjæresten. Men som det ofte er tilfellet med eksamensforberedelsen så skal fritiden også planlegges. Å koble fra bøkene og notatene skal blitt sett på som en belønning, og skal derfor ikke utgjøre størstedelen av eksamensperioden.