Gode vaner og dårlige vaner spiller en stor rolle i hverdagen vår. Barnet ditt speiler seg i dine vaner, og det kan ha innflytelse på, hvordan barnet lærer om og forstår verden omkring seg.
Vaner, rutiner og ritualer
Vaner er en naturlig del av livet ditt, både de gode vaner og de dårlige. Men det er viktig å ta et ansvar for dem. Hvilke vil vi gjerne gi videre til våre barn, og hvilke bør vi legge fra oss? Sitter dere med telefonen ved bordet når dere spiser? Hvor lenge venter dere med å rydde opp på kjøkkenet? Barn er lettpåvirkelige og oppfanger nesten alt, som foregår rundt dem. Derfor er denne oppførselen ikke bare dine vaner, men de kan også bli ditt barns. Det er dessverre ikke nok å forsøke å lære barna sine det motsatte. Tale krever handling, og barn gjennomskuer fort om du overholder dine egne regler.
Vanedannende teknologi
Sitter dere med telefonen under middagsmaten? Har dere PC’en skrudd på når dere ser en film? Leser dere på nettbrettet, mens dere spiser frokost? Teknologien har gradvis blitt en uløselig del av hverdagen, og mange barn får tilgang på smartphones og tablets på samme tid som de lærer å snakke. Undersøkelser viser dog at for mye tid online er en dårlig vane, som ikke kun stjeler tid og oppmerksomhet fra hverdagen og familielivet, men som kan påvirke helsen fysisk og mentalt samt forstyrre konsentrasjonsevnen hos både barn og voksne.
Gode vaner når teknologi
Teknologien er kommet for å bli, og derfor er det viktig at vi er oppmerksom på hvordan vi omgås telefoner, tablets etc. i hverdagen. Der er tross alt også fordeler ved å bruke teknologien, nyere forskning viser nemlig at moderat skjermbruk kan styrke barns tidlige innlæring og eksponere dem for nye idéer og sosial kontakt. Det er altså ikke nødvendig å fjerne teknologi helt fra hverdagen. Men det er lurt å overveie hvor mye tid du og barnet ditt bruker foran skjermen, og hva denne tiden brukes på.
Få gode vaner omkring deres skjermbruk
Lag noen regler om skjermtid som gjelder både for barna og voksne. Den danske hjemmesiden Nordic Parenting har lagt ut noen råd fra leger angående anbefalt skjermtid, les gjerne mer her: Nordicparenting.dk
Lag en avtale på når og hvor dere kan bruke telefoner og lignende, men vær realistisk – ikke lov noe du ikke kan overholde.
Husk nærværet! I siste ende handler det om familiens beste, og fysisk nærvær kan ikke erstattes av diverse skjermer.
Husarbeid er gode vaner
Akkurat som PC’er og telefoner er plikter i hjemmet nødvendige, og de er forbundet med både gode og dårlige vaner. Tømmer dere oppvaskmaskinen med det samme, eller venter dere til kjøkkenet ligner et rotehus? Utfører du alt husarbeidet selv, eller oppfordrer du barna dine til å hjelpe deg?
Dine barn lærer av det du gjør, og det kan bety at når du utsetter å gjøre husarbeid, gir du samtidig barnet et dårlig inntrykk av hva det innebærer i de ulike plikter. Huslige plikter styrker barns utvikling, og er viktige for deres voksne liv. Man kan derfor se det som en langvarig investering å få barna involvert i daglig husarbeid, f.eks opprydning og matlaging.
Gode vaner minsker stress hos barn
Utover å lære barn å håndtere ansvar, en fordel i bl.a. lekselesning og prosjekter, spiller de huslige pliktene også en viktig rolle i barnas sosiale og atferdsmessig utvikling: undersøkelser viser at hvis husarbeid gjøres til en familieaktivitet, kan det styrke barnets selvverd og forhindre stress hos barnet. Du kan læse mere om barn og husarbeid på Nordicparenting.dk
Familiens samvær har også en sunn effekt på barnet, og felles aktiviteter kan styrke barnet på mange måter. Bl.a. kan det å spise middag sammen styrke kommunikasjonen i familien og fungere som positiv støtte i hverdagen, mens deltagelse i husarbeidet oppfordrer til ansvar og gir bedre selvverd.
Kilder: Rende, Richard: ”The developmental significance of chores: Then and now”, CABL, vol. 31, nr. 1, Brown University, Januar 2015
samt Børnenes Verden