Derfor er samarbeid en fordel

Af null 18-06-2019
Derfor er samarbeid en fordel

Samarbeid kan på den ene siden være noe av det mest givende, men også noe av det mest utfordrende. Jeg vil i dette innlegget fortelle deg om hvordan samarbeid kan være gunstig både for faglig sterke elever såvel som faglig svake elever. Men hva kan sterke elever få ut av samarbeid med elever som ikke er på "deres faglige nivå"? Det vil jeg prøve å forklare ut i fra to eksempler.

Samarbeid styrker din egen faglighet

Det er en jente i klassen din som ligger litt etter i norsk og er ikke like god til kommareglene. Du er selv en stjerne til bruk av komma. Men i norsktimene velger du alltid å samarbeid med dine beste venner. Hva hvis du valgte å hjelpe jenta, som ikke er så god til å bruke komma? Du tenker nok over hva du tjener på å samarbeide med en person som ikke er like dyktig med komma, som du selv er. Det sier seg jo selv at jenta blir bedre til å sette komma. Men hva får du ut av det? En måte å se det på, er å si at man først og fremst har lært seg noe, når man kan videreformidle det til noen andre. Det kan også utspille seg andre ting i løpet av dette samarbeidet:

  1. Du finner kanskje ut av, at du ikke var en mester på komma allikevel. Du blir nødt til å slå opp i reglene flere ganger, for å sikre deg, at du husker det til en senere anledning.
  2. Jenta forstår ikke måten du forklarer kommareglene på. Du må finne på andre måter å forklare det på.
  3. Jenta er sinnsykt god til å formulere seg på, og du lærer av henne hvordan du kan bygge opp setninger til norsk-stilen din.

Gjennom samarbeidet med jenta oppsto det noe du absolutt ikke hadde forventet. Det var ikke så vanskelig og utmattende som du hadde regnet med. Du fikk mer ut av det enn du hadde forventet: du lærte noe av henne.

Bruk samarbeid som styrke

En annen situasjon kunne vært som følger. Det er en gutt i klassen, som er sinnsykt god til å stå foran klassen og holde foredrag. Du er selv sjenert, og føler deg ikke særlig tilpass når du skal holde foredrag foran klassen. Tørr du å spørre gutten om hjelp? Jeg håper svaret er ja. Jeg er nemlig overbevist om at han med glede vil gi deg noen av hans triks. Triks som gjør ham selvsikker foran et publikum. Kanskje kan du lære han et par ting om grammatikk i gjengjeld?

Så neste gang det er gruppearbeid, så prøv å samarbeide med en du ikke pleier å arbeide sammen med. Jeg er sikker på at det kommer noe godt ut av det!

Del artiklen

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov


Du vil måske også synes om

Slik bygger du opp en god oppgave
Slik bygger du opp en god oppgave

Hvordan bygger man opp en oppgave? Det kan være vanskelig å gi en helt spesifikk oppskrift på dette....

18-06-2019
Vanskelige fag og store utfordringer? Slik kan du forbedre deg!
Vanskelige fag og store utfordringer? Slik kan du forbedre deg!

På et eller annet tidspunkt i studietiden skal alle studerende igjennom et vanskelig fag; det kan væ...

06-05-2019
Urtete og duftposer
Urtete og duftposer

Solen står høyt - men mellom kl. 12.00-15.00 bør man holde seg i skyggen. Hva gjør man, når man fort...

06-08-2019
Kontakt oss

Du er alltid velkommen til å kontakte oss.
Ring til oss:

23 96 41 61

Bli ringt opp

Fyll ut boksen, så tar vi en uforpliktende prat