Angst for skolestart: Få en guide til, hvordan du som forelder håndterer det

Af null 27-05-2019
Angst for skolestart: Få en guide til, hvordan du som forelder håndterer det

Det er normalt for barn og unge å føle angst for skolestart. Overgangen fra sommerferie til hverdag med skolegang kan være stressende og hard - ikke kun for barn, men for hele familien. Det kan være mange forskjellige grunner til barnets bekymringer. Noen er skolerelaterte, og andre er fordi barnet ikke liker å være være borte. Nedenfor har vi samlet en liste over de vanligste bekymringene:

  • Hvem blir min nye kontaktlærer?
  • Hva hvis jeg ikke liker han/henne?
  • Starter jeg i klasse med vennene mine?
  • Kommer jeg til å passe inn?
  • Er klærne mine okay?
  • Kommer jeg til å se dum ut?
  • Hvem skal jeg sitte med i lunsjen?
  • Hva hvis jeg kommer for sent?
  • Hva hvis jeg ikke forstår hva læreren sier?
  • Hva hvis det skjer noe med mor eller far mens jeg er på skolen?

Selvom det er normalt for barnet å ha bekymringer og angst for skolestart, er det avgjørende å motivere ham eller hun til å gå på skolen. Hvis barnet blir hjemme fra skolen vil det kun øke frykten. I det lange løp vil det bli vanskeligere og vanskeligere å møte opp.

Hvis barnet ikke kommer på skolen, kan han eller henne i det verste fall gå glipp av:

  • En viktig mulighet for å utvikle og praktisere sosiale ferdigheter.
  • Sjansen for oppnå suksessopplevelser.
  • Å bli anerkjent og rost.
  • Å fremme nære vennskaper med klassekamerater.

Angst for skolestart: 4 råd til håndtering av dette

Nedenfor har vi samlet generelle strategier som du som forelder kan bruke til å håndtere de bekymringene som kan følge med skolestart:

Råd 1: Uten mat og drikke duger helten ikke

De fleste kjenner det, når man er sulten og mister gnisten; barn med angst glemmer ofte å spise, og de får ikke nok søvn. Lag noen små snacks, som du løpende kan gi barnet. Bygg opp de regelmessige rutinene. På den måten gjør du livet mer forutsigbart, og det kan være veldig godt hvis barnet føler angst før skolestart. Disse rutinene kan også være faste senge - og spisetider.

Råd 2: Motiver barnet til å dele frykten

Spør barnet om hva som gjør han eller henne bekymret. Fortell barnet at det er normalt å føle bekymringer og angst for skolestart og nye ting.

I løpet av de første par ukene av skolestarten er det en god ide å sette et fast tidspunkt hvor du snakker med barnet om hvordan det gikk på skolen. Mange barn føler seg mer trygge ved et privat øyeblikk med en forelder. Det kan eksempelvis være ved måltidene eller ved sengetid. Barn bryter ofte barrierene deres under en gåtur, eller når dere kjører bil. Utnytt disse tidspunktene til å spørre om hvordan det har gått. Hvis barnet opplever hindringer, så dropp det å gi tomme løfter; motiver i stedet barnet til å planlegge håndteringen av et potensielt problem. Stopp med å forsikre barnet om at bekymringer ikke er berettiget. Du bør unngå setninger som: "Det hele skal nok gå" eller "du trenger ikke å bekymre deg". Få i stedet barnet til å tenke over løsninger. Eksempelvis kan godt spørsmål være: "Hvis det verste skjer, hva kan du så gjøre?" eller "la oss tenke over, hvordan du kan håndtere situasjonen".

På den måten styrker du barnets evne til å håndtere problemer samtidig som at du styrker barnets situasjonsforståelse. Det er nemlig viktig å gi barn de rette verktøyene til å klare de mange uventede situasjoner som oppstår i livet.

Råd 3: Fokuser på det positive

Guide barnets oppmerksomhet vekk fra bekymringene og fokuser på det positive. Du kan eksempelvis spørre: "Hva var de tre beste tingene på den første skoledagen?". Bekymringer tar ofte over, men hvis dere sammen fokuserer på alle de gode tingene, er sjansene større for at det er disse aspektene som barnet husket best, når han/hun skal legge seg og dagen er slutt. 

Råd 4: Vær oppmerksom på din egen oppførsel

Det kan nemlig være angstfremkallende for en forelder å overlate omsorgen og ansvaret for deres barn til lærerne. 

Barn lar seg lett påvirke av foreldrene, så hvis du signaliserer at du er bekymret vil barnet kunne merke det. Vær støttende og sikker i din uttale. Når du sier farvel om morgenen, så si det muntert og selvsikkert. 

Del artiklen

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov


Du vil måske også synes om

Slik bygger du opp en god oppgave
Slik bygger du opp en god oppgave

Hvordan bygger man opp en oppgave? Det kan være vanskelig å gi en helt spesifikk oppskrift på dette....

18-06-2019
Vanskelige fag og store utfordringer? Slik kan du forbedre deg!
Vanskelige fag og store utfordringer? Slik kan du forbedre deg!

På et eller annet tidspunkt i studietiden skal alle studerende igjennom et vanskelig fag; det kan væ...

06-05-2019
Urtete og duftposer
Urtete og duftposer

Solen står høyt - men mellom kl. 12.00-15.00 bør man holde seg i skyggen. Hva gjør man, når man fort...

06-08-2019
Kontakt oss

Du er alltid velkommen til å kontakte oss.
Ring til oss:

23 96 41 61

Bli ringt opp

Fyll ut boksen, så tar vi en uforpliktende prat