Kjenner du til den følelsen når noen ting bare ikke lar seg huske? Hvis svaret er ja, så ta det helt rolig, du er langt ifra alene. Det er veldig mange som opplever at de sitter og tar notater, følger med i timene og virkelig syntes at faget er viktig. Men på tross av det, så glemmer de stadig vekk mange av tingene når man først kommer hjem. Det finnes heldigvis en rekke triks, som kan hjelpe deg.
Det kan være ytterst frustrerende å forstå et begrep, et bevis eller en kommaregel helt perfekt i timen- Men når man så kommer hjem og skal bruke det til en lekse eller lignende, så kan man verken finne ut av det.
Det er heldigvis håp! I dag skal vi nemlig kikke nærmere på 3 enkle triks, som du kan bruke, til å huske de tingene du har lært.
1. Diskuter det du har lært
Forskning viser at man husker bedre hvis man diskuterer det man har lært i en gruppe. Det kan derfor godt betale seg å være aktiv medlem, når man blir satt til å gjøre gruppearbeid.
Det viktigste her er, at du aktivt diskuterer det du har lært. Årsaken til, at dette er så effektivt er at du er tvunget til å si noe høyt. Dermed aktiveres det flere sanser. Dessuten er det veldig smart å diskutere det du har lært, da du kanskje kan få nye perspektiver på f.eks. et begrep eller en måte å løse en oppgave på. Det er samtidig effektivt da man forebygger mot "hull" i forståelsen sin. Andre har mulighet til å utpeke eventuelle feil eller mangler i din forståelse eller omvendt.
2. Anvend det du har lært med det samme eller undervis andre
Utover å diskutere det du har lært, så er det ennå mer viktig, å anvende det like etter at du har lært det. Forskning peker på, at du husker opp til 90% at det man lærer, hvis du benytter det aktivt av det like etterpå. Dette kan du f.eks. gjøre ved å lage en oppgave, hvor man aktiv skal bruke det.
En annen måte er å bruke det på er, å undervise en gruppe venner eller bare en enkelt person du akkurat har vært med. Jeg vil helt klar anbefale at du benytter denne metoden, da den har flere fordeler. For det første blir du trent til å fremlegge noe faglig foran andre, noe som vil komme deg til gode til din eksamen. For det andre, så sikrer du, likt som i triks 1, at det ikke er noen "hull" i forståelsen din. For det tredje oppdager du ofte at de formuleringene du har inne i hodet, ikke alltid er like forståelig for andre, som de er for deg selv. DU blir altså på den måten tvunget til å omformulere og dermed trene både dine kommunikasjonsevner og faglige forståelse.
3. Tren på det du har lært om og om igjen!
Det siste trikset her er kanskje det mest tradisjonelle og mest omfattende måten, men det er ingenting som er så effektivt innenfor læring som gjentakelser. Det du helt konkret skal gjøre er å øve på de tingene som har vanskelig med, om og om igjen. Hvis du har vanskeligheter med å forstå et begrep, så må du sørge for å gjøre det til en del av dine daglige rutinger å øve på nettopp dette begrepet, hver dag, til det sitter.
Har du vanskeligheter med å huske matematikk? Så må du skrive det opp hver dag når du kommer hjem fra skole.
Har du vanskeligheter med å huske når man skal bruke stor bokstav? Så må du lage et stykke papir, hvor reglene for stor bokstav står på og lese det hver morgen når du står opp.
Prinsippet er det samme uansett hvilket fag det dreier seg om: Gjentakelse, øvelse og trening! Du skal øve det om og om igjen. Til sist husker du det, det garanterer jeg deg.
Nå er det på tide å starte å øve. Du blir kun bedre, hvis du er villig til å gjøre noe med det.