Studiestart: Har du nettopp kommet inn på drømmestudiet ditt og venter på å starte?
Hvis svaret er "ja!", har du kommet til det rette stedet! Vi har samlet 10 råd, som kan hjelpe deg med å få det beste ut av studiestarten din.
- Hold deg oppdatert
- Delta i sosiale arrangementer
- Fortvil ikke, selvom det kan være forvirrende
- Planlegg tiden, og lag en leseplan
- Bruk tiden på annet enn bare studiet
- Tenk over målet med utdannelsen din
- Spar penger - kjøp og selg brukte bøker
- Lag et budsjett
- Benytt deg av sosiale medier
- Finn din egen måte å studere på
1. Hold deg oppdatert
Hvor holdes neste forelesning, hva skal jeg lese og når skal jeg ha eksamen? Disse spørsmålene er ikke alltid enkle å svare på. Unngå ekle overraskelser, og hold deg oppdatert på studiet ditt.
Skap en god vane - sjekk studiets hjemmeside daglig, og hold deg orientert om eventuelle endringer. Skriv timeplanen din inn i din personlige kalender, og få et overblikk over alle deadlinesene dine.
2. Delta i sosiale arrangementer
Ikke trekk deg tilbake når det kommer til å delta i studiearrangementer, cafeer, fester osv. under studiestarten. Undersøkelser viser at en viktig faktor for å ferdiggjøre et studie er sosiale relasjoner. Det er viktig at du møter dine medstudenter og skapet er godt nettverk i løpet av studietiden din. Med lange forelesninger og tunge bøker kan du av og til fristes til en chille-dag. Når du har gode venner fra studiet, er det enklere å komme seg ut av døren.
3. Fortvil ikke, selv om det kan være forvirrende
Det er kaotisk å starte på et nytt studie! Utover et nytt miljø og nye mennesker skal du vende deg til en helt annen måte å studere på. Spesielt på videregående utdannelser er det helt normal å føle seg bakpå med lesingen. Du skal lære å akseptere den konstante dårlige samvittigheten ved tanken om hva du mangler å lese. Her må du huske på, at de fleste studerende har det på samme måte som deg. Gjør ditt beste og si til deg selv at alt kommer til å gå bra.
4. Planlegg tiden, og lag en leseplan
Gjør deg selv en kjempetjeneste, og lag en leseplan. Fordelen er, at du ikke skal kikke på hver enkelt fags leksjonsplan hver gang. Lag en samlet overblikk over hvor mange sider, du daglig skal lese. Helt fra studiestart til studieslutt. Hvis du ikke får lest sidene ferdig, kan du notere de du mangler. Disse sidene kan du lese løpende, når du får tid, innen du skal til eksamen.
5. Bruk tiden på annet enn bare studiet
I de kommende årene fyller studielivet det meste av livet ditt! Pass på at studiet ikke kommer til å fylle all tiden din. En studiejobb, fritidsinteresser, familie og venner utenfor studiet er alt sammen med på å gi et sunt avbrekk fra studiet.
6. Tenk over målet med utdannelsen din
DU har sikkert allerede tenk: "hva skal jeg blir, når jeg blir stor". Fremtidsplanene dine endrer seg i takt med de ulike semestrene og kursene du går igjennom. Ved studiestart kan du ha en ide, men i siste termin har du en helt annen. Du kan få øynene opp for fag, som du aldri har trodd at du ville interessere deg for. DU skal treffe en rekke vanskelige valg i løpet av studietiden din, som kommer til å påvirke fremtiden din. Det er derfor viktig, at du hele tiden tenker over, hvor du vil med utdannelsen din.
Spørsmål du kan stille deg selv:
- Hvilke forventninger har jeg til resultatene mine, og stemmer dette overens med den arbeidsinnsatsen som jeg legger ned?
- Hvor vil jeg arbeide når jeg er ferdig?
- Hvilken bygning vil jeg ha som kontor?
7. Spar penger - kjøp og selg brukte bøker
Du kan spare tusenvis av kroner ved å kjøpe brukte bøker. Sparingen er vanligvis på rundt 50%. Vice versa kan du tjene penger på å selge dine bøker når du er ferdig med ditt studie. En ulempe kan være at det kommer nye utgaver av studiebøkene hvert år. Det er en veldig stor forskjell på hvor mye de blir endret, men det er som regel til å leve med. Sjekk gjerne om bøkene dine er til salg ved studiestart.
8. Lag et budsjett
Du må leve med at inntekten din som studerende ikke er for høy, men det er dessverre ikke utgiftene dine. Selv om det høres kjedelig ut, er det en super ide å lage en budsjett. Som studerende kommer det utallige sosiale arrangementer, som de fleste setter stor pris på å delta i. Derfor er det viktig å også sette av penger til slike aktiviteter.
Budsjettposter du burde huske:
- Studie-leilighet og andre faste utgifter
- Bøker
- Computer og software
- Fadderuke
- Eventuelle semester i utlandet
- Fredagsbar og fester
- Eventuell skiferie
9. Benytt deg av sosiale medier
Når du skal kommunisere med studiegruppen eller stille et studierelevant spørsmål, foregår det ofte via sosiale medier. Bruk derfor dine sosiale plattformer aktivt. Meld deg inn i de Facebook-gruppene som er relevante for ditt studie. Sørg for å sjekke disse gruppene jevnlig, slik at du ikke går glipp av viktig informasjon.
Oppdater Linkedin-profilen din løpende. En stigende del av rekruttering foregår gjennom sosiale nettverk. Du kan derfor optimere sjansene for en god studiejobb, hvis du sørger for å promoterer deg selv gjennom sosiale medier.
10. Finn din egen måte å studere på
Får du mest ut av å skrive notater på computeren, eller foretrekker du å skrive dem inne i hånden din? Ingen er like når det kommer til å studere. Finn den måten som passer best for deg.
Tenk over hvor du foretrekker å lese. Mange har enklest med å konsentrere seg på en lesesal, mens andre har det best med å lese hjemme. Prøve noen forskjellige studie teknikker, og finn din favoritt.